3 arestări după perchezițiile din Gârcini

5, 4, 3 ar putea fi titlul filmului polițist în care rromii din Gârcini au jucat cele mai importante roluri. În total, cinci persoane au pătruns prin efracție într-o societate comerciala din Brasov, de unde au sustras mai multe bunuri și sume de bani, valoarea prejudiciului fiind de 30.000 lei.

Celor cinci inși prinși în flagrant, imediat după furt, li s-au întocmit dosare penale. A doua zi după reținerea celor cinci, respectiv pe 18 octombrie, au fost puse în executare șase autorizații de percheziție domiciliară în cartierul Gârcini, unde locuiau majoritatea membrilor bandei. În urma perchezițiilor, au fost arestați preventiv patru dintre ei.

În continuarea cercetărilor, cei patru rromi din Gârcini (bărbați între 26 și 34 ani) au fost scoși din arestul IPJ pe 12 noiembrie pentru a participa la un alt rând de nouă percheziții, la domiciliile lor și ale altor suspecți pe care aceștia i-au indicat. La aceste percheziții au participat în total 68 de politiști din cadrul IPJ Brasov, cu 27 de autospeciale – sprijiniți de 24 de jandarmi din cadrul Gruparii Mobile de Jandarmi Brasov.

La sfârșitul perchezițiilor, alte șase persoane au fost conduse la sediul Secției 2 Politie Brașov pentru audieri. Pentru trei dintre cei patru romi prinși în flagrant, instanța a dispus pe data de 13 noiembrie măsura prelungirii arestării preventive, pentru 30 de zile, pentru a putea fi cercetați în continuare – după cum a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, Gabriela Dinu.

În imagine, probe confiscate în urma perchezițiilor de luni. Zona prezintă o serie de caracteristici specifice comunităților rurale marginalizate și a ghetourilor urbane.  Gârcini este cea mai mare comunitate compactă de romi din țară; se întinde pe 150 de hectare. Cartierul nu mai are bulibașă de 24 de ani, de când a murit ultimul moșneag. Rromii de aici nu vorbesc limba romanes, nu mai știu cântecele, nici portul, nu au clanuri și nici biserică.

Aici trăiesc în jur de 6.000 persoane, bărbații fiind specializați până acum câțiva ani în furtul de lemne. În ultima perioadă, aceștia s-au orientat și spre furturi din locuințe și societăți comerciale.  După cum susţine primarul Virgil Popa, în ultimii ani, numărul de beneficiari de ajutor social din acest cartier a scăzut de la peste 1.000 la puţin peste 200.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.