„Investitorii” unesc comunitatea

Centrul Multicultural și Educațional din Săcele a fost în această după amiază și multicultural (sic!) și educațional, datorită sau din cauza unui Proiect de modificare PUZ și RLU aferent – Zona Acces DN1 cu destinație turism, locuire și dotări, Calea București nr.35.

Multicultural deoarece proiectul depus de arhitecta Atzberger Magdalena pentru investitorul basarabean Grițcan Roman a devenit unul educațional, grație personajelor care au animat o discuție, altfel, destul de tehnică.

În rolurile principale: primarul municipiului Săcele, ing. Virgil Popa; reprezentantul legal al locuitorilor din Bunloc, avocata Muller-Kuti Iulia și săceleanul Florin Moldovan. Investitorii au avut roluri oarecum secundare la această consultare publică declanșată de emiterea Avizul de oportunitate.

Noul proiect imobiliar (nu este singurul aici) are în vedere popularea fostului camping Dârste din pitoreasca zonă Bunloc, ce dă și numele unui cartier din Săcele, cu un complex de locuințe (11 imobile cu 300 de apartamente), spații comerciale și chiar un hotel.  Cuvântul de deschidere al dezbaterii publice l-a avut primarul Virgil Popa care, după o scurtă introducere în subiect și după precizarea că a dorit să existe această discuție obligatorie (poate nu este singura, a declarat), a mulțumit frumos participanților – în jur de 50 de persoane – și a anunțat că îi lasă să dezbată proiectul împreună cu investitorii, deoarece are alte întâlniri programate.

Aceasta a fost intriga, să zicem (venită după expozițiune), adică momentul care a declanșat primele reacții atât în sală cât și în primul rând – ocupat de investitori și de avocata Muller-Kuti Iulia. Aceasta din urmă a insistat pe ideea (susținută de majoritatea celor din sală) că Primăria nu poate fi doar un intermediar în acest proiect. Nu intermediați, ci protejați! i s-a cerut primarului. S-au aruncat apoi săgeți de ambele părți, despre ciopârțirea PUZ-ului…

Am eu moacă de a ciopârți? a replicat primarul Săcelelor. De ce ați încercat să blocați solicitarea documentației? nu l-a slăbit avocata. Nu sunteți corect informată, doamnă… a susținut primarul, precizând că este vorba de un detaliu privitor la comunicarea devizului. După aceste contre, o întrebare importantă din sală: cum se încadrează această investiție în țesutul urban, și cum va analiza Primăria această investiție, cine sunt specialiștii în urbanism care o vor face?

S-a analizat deja de către arhitectul orașului, a precizat primarul, iar mie ca poza mi-a plăcut, era un proiect interesant pentru o intrare în municipiu… Totul s-a făcut legal!Dacă știam că mă chestionați așa veneam cu avocat. În acest moment, din sală, după discuții despre legalitate și moralitate, a venit și întrebarea esențială din partea d-lui Florin Moldovan:

Cum îmbunătățește acest proiect calitatea vieții locuitorilor din zonă?

Această întrebare simplă, de bun-simț, a reprezentat punctul culminant al „consultării” – chiar dacă această afirmație pune în umbră celelalte momente interesante ale dezbaterii, pe care le vom relua într-un articol viitor, după transcrierea înregistrărilor (din câte am observat, discuția a fost filmată de către reprezentanții Primăriei).

A fost momentul în care primarul Virgil Popa a afirmat că se bucură c-a rămas la dezbatere, anulându-și planurile inițiale. De asemenea, după cum a afirmat săceleanul Florin Moldovan, că se va face sau nu proiectul investitorului basarabean, primul său rezultat este că a reușit să unească comunitatea, să-i facă pe oameni să discute și să se ajute între ei.

Suntem o comunitate care ne-am mobilizat în câteva săptămâni.

Astfel a aflat întreaga comunitate locală (inclusiv cei care nu știau) că drumul propus de investitor trece pe terenul doamnei Muntean, că PUZ Apă Rece, deși adoptat, nu este pus în aplicare deoarece Primăria vrea să găsească o altă soluție, care să satisfacă doleanțele celor din zonă. În final, primarul Virgil Popa a concluzionat că este necesară o nouă întâlnire la care să fie prezentă și arhitecta orașului (care a lipsit de la dezbaterea publică din motive medicale).

La final, l-am întrebat pe investitorul Grițcan Roman ce părere are despre modul cum s-a desfășurat dezbaterea și dacă are ceva de spus pentru presa locală. Puțin derutat de amploarea discuțiilor, acesta a spus că e prea devreme (sau prea târziu) pentru asta, amânând pe mâine momentul concluziilor, astfel că vom reveni cu detalii și din partea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.