Cartierele municipiului Săcele

Municipiul Săcele are 9 cartiere ce se întind pe o suprafață de 320kmp. A fost construit administrativ în anul 1950 pe teritoriul celor mai mari 4 dintre cele 7 comune săcelene: Baciu, Turcheș, Cernatu și Satulung – apoi s-au alipit și Tărlungeniul, Purcăreniul și Zizinul, rămase ulterior pe teritoriul administrativ al comunei Tărlungeni. Aceasta s-a petrecut după data de 6 iunie 2000, când Săcele a fost declarat municipiu.

În ordinea distanței față de Brașov, cartierele sale principale sunt Bunloc (între Ramada și Automobile Bavaria), Baciu (delimitat de intersecția Centurii Săcele, strada Nouă și strada de Mijloc), Turcheș (între străzile Ady Endre și Narciselor), Cernatu – cu adiționalele Ștefan cel Mare Movilei și Satulung cu mai noul Valea Largă – după care din zona Uzinei de apă se întinde Gârcini.

Cartierul Gârcini este delimitat mai nou între Gârciniul Mare (zona unde este amplasată casa NATO) și Gârciniul Mic (unde sunt gunoaie). Deși mai apropiat de Săcele decât Tărlungeni, Purcăreni sau Zizin, comuna Timișul de Jos ține administrativ de Predeal. Satul Tărlungeni are avantajul unei a doua legături directe cu Brașovul, prin DJ103A.

A existat la sfârșitul anului 2014 o primă încercare de zonare a străzilor din Săcele (zona A, B, C și D), proiect la care s-a renunțat. Abia a doua încercare, de pe data de 13.x.2016, a rămas definitivă, în urma proiectului de hotărâre al Consiliului Local publicat aici.

Un comentariu la „Cartierele municipiului Săcele”

  1. Bună ziua! Delimitarea cartierelor este greșită. Dacă mergeți pe drumul principal în Săcele (bld. Brașovului – Bld. George Moroianu) la un moment dat veți întâlni indicatoare care au rolul de a preciza, cu acuratețe în unele situații unde erau granițele între satele săcelene. Sunt curios dacă vă veți da seama care era de fapt limita între sate. Vă dau un pont: indicatorul dintre Cernatu spre Satulung, sau dinspre Turcheș spre Cernatu este amplasat chiar unde a fost limita teritorială între sate. Veți reuși să vă dați seama din spusele mele care sunt limitele reale, și ce împarte de fapt satele (așa numitele cartiere mai nou – o denumire necorespunzătoare) săcelene? Voi urmări articolul dvs. să văd dacă o veți corecta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.