Sora denunțătorului fostului primar Lața, trimisă în judecată

DNA publică azi pe site o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna decembrie 2018 – altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă – din care aflăm că frații Ioan și Elena Gocsman au fost trimiși în judecată în stare de libertate.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că în perioada 2010 – 2014, inculpata Gocsman Elena, beneficiind de ajutorul fratelui său, Gocsman Ioan, a prezentat cu rea-credință la APIA documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, iar fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Ioan Gocsman este cunoscut opiniei publice ca fiind cel care l-a denunțat în 2005 pe primarul de atunci al municipiului Săcele, Vasile Lața, care i-ar fi cerut o mită de 60.000 de euro „în scopul de a retrage o acţiune civilă iniţiată de Primăria Săcele, care avea ca obiect anularea unor contracte de vânzare-cumpărare, privind terenuri aparţinând lui Gocsman Ioan”.

Ulterior, Lața a fost achitat, susținând că mita a fost de fapt un împrumut, dar a stat opt luni după gratii, și cinci ani prin procese, până la achitarea definitivă. Fostul primar Vasile Lața a mai fost cercetat alături de succesorul său, Radu Florea Nistor și de fostul șef al poliției Săcele, în 2015, și pentru „mânării” cu casele ANL, fiind însă achitat în 2016. În cazul Elenei Gocsman procurorii brașoveni susțin că, în realitate, pășunea menționată în actele depuse la APIA a fost folosită în toată perioada de către alți fermieri care nu aveau obligația respectării vreunei măsuri de agromediu – condiție esențială pentru acordarea fondurilor.

Prin aceste demersuri, acuză procurorii DNA Brașov, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 563.776 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.