Presa de Săcele, de luminație…

Despre cum se face presă la Săcele, episodul II. După mici contre cu editorul Săceleanului, dl. consilier Sterpu, căruia i s-a părut că i-aș fi „bălăcărit” echipa pentru că l-am numit ziar de partid, mi-am pus întrebarea: cine-or fi membrii „echipei”?

O fi dl. Sterpu Ciprian și mâna sa dreaptă, cea cu care ține mausul, în timp ce tastează cu mâna stângă de la laptopul său personal – sau poate din echipă face parte și biroul chiar? Sau e vorba doar de plutonul de postaci? Atunci m-am liniștit, nu cred c-am jignit pe nimeni; între bărbați așa o contră mai merge. Scopul presei e să critice, dar nu să jignească, nici să împroaște cu mizerii. Ce încercăm pe sacele.net este o mostră de presă profesionistă.

Dincolo de interesele partinice din al doilea cel mai întins orășel din Ardeal, după Vișeu de Sus din Maramureș, apariția unui nou cotidian, fie el și online (deocamdată) este un impuls pentru cititorii ușor dezamăgiți de ce se scria până acum la Săcele. Iată cum ne întâmpină, în prima săptămână de la apariție:

Vă doresc mult succes cu informațiile pe care le postați despre un loc frumos. În această țară, de lucruri urâte și minciuni sfruntate suntem cam sătui, mult succes!

Interesant cum concurența descoperă brusc (tocmai acum, când e pe ducă) civismul și interacțiunea cu cititorii, publicând mai nou scrisori trimise de aceștia pe adresa redacției. Dar cea mai mare satisfacție o avem când încearcă să ne copieze. Azi, bunăoară, ni s-au „furat” inclusiv erorile de tastare.

Am scris despre un incendiu la liziera pădurii din Tărlungeni, tastând din greșeală pe facebook litieră în loc de lizieră (t este lângă y/z) iar echipa săceleanul.ro formată din dl. Sterpu, mausul și da, tastatura sa (de ea uitasem) au compus un titlu gen: după n cazuri de incendii de vegetație și litieră din pădure în doar 24 de ore, ISU face precizări…

Litiera e la pisici, tovarășu` (de suferință) Sterpu! Iar presa e grea, nu vine așa inspirația, chiar dacă mai arunci un ochi și pe la ce scriu alții 🙂 Nu că n-ar fi și incendii de literă, dar nu era cazul aici. E bine să te inspiri, dar să fii și inspirat e greu! Dar despre morți, numai de bine, pentru că toți ardelenii își comemorează mâine morții; azi se curăță buruienile de pe morminte, iar mâine seară se aprind lumânările, într-un spectacol nocturn – Luminația.

Tocmai în acest context se întâmplă că presa de partid e pe ducă la Săcele, și vine din urmă presa independentă. Fără bocete, fără montaje literar-artistice de brigada tineretului, fără selfie-uri din cimitir, fără patetisme ipocrite, fără dorința secretă de a face paradă de participarea la ritualul repetării miracolului vieții triumfând asupra morții.

Cuminte, respectuos, mistic, fără spectacol. Iar mâine seară vom fi blânzi și împăcați cu morții noștri – buni sau răi în timpul vieții. Mâine seară, morții noștri vor fi buni cu toții, pentru că Luminația este un simbol al iertării de sine. Noapte bună săceleni, oriunde v-ați afla!

2 comentarii la „Presa de Săcele, de luminație…”

  1. Imi cer scuze ca trebuie sa va corectez, dar incendiu de litiera este corect. O simpla cautare pe google v-ar fi demonstrat asta: LITIÉRĂ s.f. 1. Lectică. 2. Strat de frunze moarte și de alte resturi vegetale și animale care acoperă solul în pădure. [Pron. -ti-e-. / < fr. litière]. Sunt foarte multe articole despre incendiile de litiera. Incercand sa va dati rotund, v-ati facut singur de ras. Grandomanie si fudulie = prostie.

    1. Nu trebuie să vă cereți scuze, ci doar să faceți un mic efort intelectual ca să înțelegeți contextul. Chiar dacă sunt multe incendii de litieră și cuvântul există în DEX, nu înseamnă că nu poate fi folosit greșit. Mai ales în situația unui incendiu de lizieră a pădurii, cum a fost cel despre care s-a scris. Atunci a fost vorba despre o simplă eroare de tastare. Oricum, vă mai așteptăm cu comentarii, chiar răutăcioase. Uneori puțină (auto)ironie nu strică 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.