Alianța restului

Inspirați de ultima găselniță a primarilor din orașele-magnet, care s-au unit în diverse alianțe inter-regionale cu scopul accesării cu prioritate a fondurilor europene, câteva municipii din regiunea Centru, rămase pe dinafară, vor să se asocieze în Alianța restului.

Este vorba deocamdată de o inițiativă informală a consilierilor locali din municipiile Sebeș, Săcele, Mediaș și Blaj, ce tatonează terenul în privința unei lovituri de imagine care să-i scoată din anonimat. Dacă Timișoara, Aradul, Oradea și Clujul s-au unit în Alianța vestului, iar Brașovul a intrat pe Axa sudului alături de București și Constanța, celorlalți nu le-a mai rămas decât Alianța restului.

Dacă la ultima ședință a Consiliului local din Săcele nu s-a putut stabili unde este adevărul – la stânga sau la dreapta (deși, de regulă, e undeva la mijloc) – și cine are dreptate legat de oportunitatea contractării (sau nu) a unui credit de peste 25 milioane de lei pentru dezvoltare, consilierii locali și-au pus până la urmă întrebarea: cui folosește această „dezvoltare”? Și ce părere va avea cetățeanul când va vedea că se opresc lucrările la jumătatea străzii?

Nu întâmplător consilierii PMP au avut un rol decisiv (inclusiv cel care s-a retras de la vot), fiindcă discuția aceasta s-a mai pus la nivel de autostrăzi de către „tătucul” lor, Băsescu. La fel e și la străzi, chiar dacă ni se par scumpe azi  – cum i s-a părut fostului ministru al transporturilor contractul cu Bechtel – mâine (2019-2020) s-ar putea ca ele să coste mai mult și să nici nu mai aibă cine să le facă. Și atunci, ce ne facem? s-au întrebat consilierii săceleni, cot la cot cu cei blăjeni, medieșeni și sebeșeni. Să chemăm vietnamezi ca să ne dezvoltăm, sau chinezi, să ne fie frică să umblăm pe străzi?

Prudența e bună, dar și zgârcenia poate fi găunoasă când e vorba de banul public. Sunt atâția care mor de grija banilor publici fără să aibă habar câte instituții sunt implicate în controlul lor, câți păzesc și cum se cheltuiesc. Păi, contabilitatea instituțiilor publice diferă de cea a societăților comerciale. Chiar dacă au bani în conturi, instituțiile publice nu-i pot cheltui după bunul plac, ci după cum i-au bugetat și aprobat. Apoi, administrațiile locale nu trebuie să raporteze profit, precum societățile comerciale.

Dacă ar fi așa, prin absurd, atunci o administrație „eficientă” ar fi cea care-și mulge cetățenii de cele mai multe taxe!  Însă „profitul” cel mai mare al unei administrații locale trebuie să fie satisfacția cetățeanului, nu a consilierilor locali. Ele lucrează (sau ar trebui să lucreze) în beneficiul  cetățenilor, și nu al „acționarilor”, precum la societățile comerciale. Dar totuși, nu mai bine ne asociem noi ca să găsim alte fonduri? s-au întrebat consilierii amintiți?

Așa că scopul asocierii, așa cum a fost el formulat în actul constitutiv al Alianței restului, este acela de a lupta pentru valorile românești, pentru tradiții, sărăcie și modul nostru de lucru, supus influențelor negative ale băncilor creditoare. Greșesc cei care pretind că o administrație trebuie condusă ca un SRL sau o RA. Administrația dă raportul cetățenilor și este verificată doar de Curtea de conturi cu privire la corectitudinea cheltuirii banului, susțin consilierii amintiți. Or, asta este inacceptabil!

Ei sunt deciși să conlucreze în privința stopării flagelului creditelor dar și al finanțărilor europene, care au ajuns să infesteze toate administrațiile locale din România. Avem angajați și consilieri din primărie care toată ziua stau cu gândul și visează la bani europeni. Nu mai putem continua așa – a declarat sub protecția anonimatului un consilier local.

Personal, nu consider că împrumuturile sunt neapărat un lucru rău. Însă am constatat o lipsă de eficiență în modul de lucru cu aceste fonduri. Sunt de preferat fondurile europene, unde nu știm să facem proiecte (dar vom învăța!) și unde ni pun condiții în legătură cu modul în care se cheltuiesc acești bani.

Acolo se așteaptă de la noi rezultate, pe hârtie, în timp ce creditul nu mi se pare deloc eficient. Ne consumăm prea multă energie cu proiectele acestea – a declarat un alt consilier, la fel de anonim – când am putea face mai nimic, dar mult mai eficient, folosind banii europeni. 

– acesta e un pamflet, chit că se va trata cu seriozitate de către pamfleți –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.