Nou cartier rezidențial în Bunloc?

Digi 24 Brașov a prezentat recent reacțiile câtorva săceleni din Bunloc „puși pe jar” de proiectul unui investitor care intenționează să ridice pe locația fostului Camping Dârste un cartier de blocuri. Același investitor a mai solicitat Primăriei în primăvara lui 2018 o autorizație pentru desființarea construcțiilor existente, după ce în toamna anului trecut solicitase un certificat de urbanism pentru elaborarea unui PUZ.

Nu este prima încercare de a construi multe apartamente în zonă. Anul trecut dezvoltatorul brașovean Alphaville anunța reactivarea proiectul Bunloc abandonat de Bermo Grup în 2011, pe un terenului în suprafață de 9.160 mp situat la baza dealului.  Alphaville, condus de omul de afaceri Dragoș Selagea, informa despre semnarea unei promisuni de vânzare-cumpărare cu Bermo (un constructor cu care dezvoltatorul se află în relații de afaceri) și depunerea unei cereri la Primăria Săcele în vederea emiterii unui nou Certificat de Urbanism.

Proiectul nu apare însă pe situl dezvoltatorului, nu a fost prezentat nici la Târgul imobiliar de la Brașov, iar anul trecut terenul a fost scos la vânzare. Alphaville 5 se voia un concept dinamic, care  să se  încadreze perfect în tabloul zonei, cu mai multe corpuri (case de vacanță) cu regim de înălțime și indici urbanistici conform P.U.G în vigoare. Nu chiar același lucru se poate spune, cel puțin într-o primă fază, despre intenția de modificare a PUZ-ului depus de arhitecta Atzberger Magdalena pentru investitorul basarabean Grițcan Roman.

Proiectul de modificare PUZ și RLU aferent – „Zona Acces DN1 cu destinație turism, locuire și dotări”, Calea București nr.35 – va fi supus unei dezbateri publice vineri 09.XI.2018. Până pe data de 11.10.2018 (duminica viitoare), cei interesați pot depune în scris recomandări, sugestii și opinii la Primărie. Mai multe detalii despre nemulțumirile săcelenilor din zonă (care și-au angajat și un avocat) față de modificările solicitate în PUZ – regim de înălțime, acces, POT, CUT – după întâlnirea care va avea loc de la ora 16:00, la Centrul Multicultural și Educațional Săcele, situat pe b-dul George Moroianu nr.17.

Un studiu numit „Oraşele Viitorului”, realizat în 2011 de Direcţia Generală Politică Urbană şi Regională a Comisiei Europene, subliniază că „oraşele mici şi mijlocii din Europa Occidentală constituie cel mai echilibrat sistem urban din lume. Caracteristicile generale ale acestora – în mod deosebit raportarea la om, viaţa agreabilă, convivialitatea cartierelor, caracterul istoric şi plierea în peisaj – constituie din multe puncte de vedere un ideal al urbanismului”. Imagine de: Bogdan Stanciu | Scwhatz este un orășel din regiunea Tirol, Austria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.