Prostie sau incompetență la Săcele?

Așa își începe articolul despre tiroliana de la „7 Scări” presa din Brașov, mirându-se cum a putut fi (re)deschisă tiroliana în octombrie, pe motiv că nu necesită autorizație, ca la sfârșitul lunii să se constatate că e nevoie totuși de avizul ISCIR. Cum stă treaba, de fapt?

Tiroliana sau sistemul de tiroliene (pentru că sunt mai multe) din Săcele s-a închis în septembrie pe motiv că nu avea autorizare ISCIR. În octombrie a fost redeschisă pentru că s-a apreciat (de către cei de la Regia Pădurilor, pe baza unui document) că nu necesită autorizare de la ISCIR. Acum a fost din nou închisă pentru că s-a descoperit (în urma unui audit) o lege care este spune că autorizaţia este totuși obligatorie.

Tiroliana funcţionează încă din 2013. După cinci ani, Primăria (unul dintre finanțatorii acestei investiții) a constatat „cu stupoare” că nu are autorizaţie. Regia Pădurilor Săcele, care administrează tiroliana, avea însă o hârtie de la ISCIR în care scria că tiroliana nu ar avea nevoie de autorizaţie, deoarece nu funcționează într-un parc special amenajat, ci în pădure. Acum ISCIR s-a răzgândit şi apreciază că este nevoie totuși de avizele sale și în această situație.

Tiroliana porneşte de la Canion, urmează traseul drumului forestier din zonă, trece pe lângă cabană şi traversează pârâul „7 Scări” prin mai multe puncte. Acest joc al închiderii / deschiderii tirolienei se datorează și ambițiilor politice, responsabilul cu acest obiectiv de la Regia Pădurilor Săcele, liberalul Cristian Popa, nedorind să-i dea satisfacție primarului pesedist Virgil Popa.

Hotărârea din octombrie din Consiliul de Administrație al Regiei s-a luat la limită, 4 din cei 7 membri votând pentru repunerea în funcțiune a tirolienei. După toate aceste hârjoneli, în cele din urmă directorul Sorin Hermenean l-a schimbat, prin hotărârea 126/11.10.2018, din postul de responsabil cu acest obiectiv, pe liberalul Cristian Popa, realizând că disputa nu are rost. O altă tiroliană din Brașov, cea de la Aventura Park Arsenal, face concurență celei din Săcele, lăudându-se că ar fi cea mai lungă tiroliană dintr-un singur segment din România (607 metri).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.