Turism – atracții Săcele

Fost oraș (mono)industrial, dezvoltat în jurul fabricii Electroprecizia, Săcele are azi șansa unei economii diversificate și se bucură în plus de o populaţie în creștere, de peste 30 000 de locuitori permanenţi. Un potențial important îl are și sectorul turistic, care poate oferi 1.500 de locuri de cazare, iar acestea pot induce toţi atâţia potenţiali turişti.

În România ultimilor ani, oraşele mici s-au transformat în epave, iar cele 7-8 orașe mari, după Capitală, atrag majoritatea resursei umane. Liniştea şi confortul pe care îl pot oferi oraşele mici sunt departe de a deveni o atracţie, din cauza lipsei locurilor de muncă. Tinerii preferă să meargă ei în căutarea bunăstării, pentru că nimeni nu mai aşteaptă ca locurile de muncă să vină într-un oraș mic, într-un loc în care n-au ajuns încă.

Chiar dacă încă n-a fost declarat stațiune turistică, Săcele poate atrage datorită vecinătății cu Brașovul (15 km) și Predealul (24 km), cu investiții nu foarte mari, turiști care să vină aici în weekend-uri şi chiar în sezon. Turismul în județul Brașov fiind în creștere, Săcele s-ar putea racorda acestei tendințe ascendente cu condiția ca obiectivele turistice și specificul său să fie promovate corespunzător.

Această strategie turistică, de a include toate obiectivele dintr-un areal geografic, ține însă și de autorităţile judeţene, care trebuie să vină cu o promovare complexă, în jurul unui obiectiv principal, cum este de exemplu Castelul Bran, și alte obiective bine precizate (aventură, turism cultural, șamd). Cam la 2-3 ani, televiziunile naționale își amintesc de domeniul schiabil Bunloc, amenajat cândva pe un deal din masivul Piatra Mare.

Avantajele sale sunt infrastructura accesibilă, zona de sosire a pârtiei fiind la jumătate de kilometru de Drumul Naţional 1, la intrare în Braşov dinspre Săcele. Pârtia este accesibilă şi pentru cei care circulă pe Drumul Naţional 1A, la ieşire din Săcele spre Braşov – și are o lungime totală de aproape trei kilometri. Din domeniul schiabil de la Bunloc nu lipsea cândva nici trambulina pentru sărituri, construită în 1933.

Trambulina avea punct de construcţie la 60 de metri, și a fost ani întregi cea mai înaltă din România. Aici a fost făcută în premieră, în 1937, o săritură de 56 de metri lungime. Proiectul refacerii domeniului schiabil de la Bunloc a fost reluat și de Sceleanul, care promitea o continuare a ideei, însă totul s-a oprit la un prim articol. Domeniul s-a desființat ca urmare a retrocedării unor terenuri din zona pârtiei, și nimeni nu s-a ocupat de reconstituirea juridică a unui domeniu schiabil, aşa cum a fost odată.

În plus, ar fi nevoie şi de identificarea unei surse de finanţare pentru omologarea pârtiei. În prezent cele mai mari domenii schiabile din țară le dețin stațiunile Poiana Brașov și Sinaia, iar în Top3 intră și domeniul schiabil Șureanu, potrivit specialiștilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.