Vara la țară…

…iarna la oraș! Cam astea sunt planurile brașoveanului care vara se vrea săcelean, bucurându-se de liniștea vieții rarefiate – dar cum dă frigul, preferă confortul orașului mare.

Vara la țară este și titlul unei poezii din ciclul Parodiilor originale scrise la 1916 de Topîrceanu. În versurile de mai jos, poetul nu ironizează viața la țară (nici noi nu o facem!) ci scriitura lui Alexandru Depărățeanu:

Locuința mea de vară
E la țară…
Acolo era să mor
De urât și de-ntristare
Beat de soare
Și pârlit îngrozitor!

Acolo, când n-are treabă,
Orice babă
Este medic comunal.
Viața ce aci palpită
E lipsită
De confort occidental.

Nu există berărie,
Nici regie…
Doar un hoț de cârciumar
Care are marfă proastă
Și-o nevastă
Ce se ține c-un jandar.

Când te duci pe drumul mare
La plimbare,
Este praf de nu te vezi.

D-aia zic eu, prin urmare,
Vorbă mare:
Că de-acuma, să mă tai,
Nu-mi mai trebuie-altă cură
În natură,
Să mă duceți cu alai!

Meargă pictorii la țară
Ca să piară
De căldură și de praf!
Mie dați-mi străzi pavate,
Măturate, —
Dați-mi cinematograf!

Dintre cele două opere literare, cea a lui Topîrceanu a rezistat timpului, în vreme ce de Al. Depărățeanu, care ilustra doar aspectele idilice ale vieții la țară, n-a mai auzit nimeni. Realitatea este că în localitățile mici, unde toată lumea cunoaște pe aproape toată lumea, oamenii se dușmănesc.

Nu se ceartă doar politicienii locali, nu-și dau în cap doar cei din presă, ci și oamenii, pe stradă. Caz recent: la sfârșitul săptămânii trecute, un tânăr din Săcele fost tâlhărit pe stradă de un alt tânăr de 20 ani, care i-a furat telefonul.

Agresorul și-a lovit victima cu pumnii, în zona capului şi a abdomenului, după care i-a luat telefonul. Poliţiştii au reuşit să îl prindă însă pe individ, l-au reținut și l-au introdus în arestul IPJ Brașov.

Suspectul și-a petrecut Crăciunul după gratii, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tâlhărie calificată, într-un dosar penal instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente care va propune soluție legală, la finalizarea verificărilor.

2 comentarii la „Vara la țară…”

  1. Dar sunt mulți brașoveni sau chiar bucureșteni care au o proprietate și în Săcele și locuiesc aici și în altă parte. Zona Bunloc sau chiar în spate la Lefrumarin e plină de astfel de cazuri. Părinții mei sunt un exemplu. Ce e rău în asta? Fiecare stă unde îi e mai bine.

    1. N-am zis că e rău pentru cei care fac asta, ci pentru spiritul civic al orășelului. Ok, am exagerat puțin, nici eu nu-s mai breaz 😉 dar vă mulțumim că ne citiți și comentați!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.